Prezentare top

EMC1

Dupa lansarea CD player-ului EMC1 in 1999, lansare ce s-a dovedit a avea un succes rasunator in lumea High-End, ELECTROCOMPANIET, dar si alti producatori de echipamente High-End se aflau intr-o mare dilema, nestiind care format digital va avea intaietate pe termen mediu si lung in aparenta competitie ce aparuse in clasa High-End dintre formatul CD versus formatul SACD. Deoarece formatul SACD nu era inca suficient reprezentat tehnic si nici casele de discuri nu foloseau cele doua formate in mod curent, formatul CD fiind cel mai utilizat, ELECTROCOMPANIET hotaraste in 2001 sa faca oficiala actualizarea performantele deja legendarul sau CD player EMC 1, la care lucra inca din 2000, pentru simplul motiv ca un sistem CD cu un sunet adevarat bun va supravietui pentru multi ani. Viziunea ELECTROCOMPANIET s-a dovedit exacta, inclusiv in 2006 formatul CD fiind cel mai bine vandut format, iar EMC 1AUP fiind inca unul dintre cele mai bune produse de pe piata de High-End.

EMC 1AUP este produsul ELECTROCOMPANIET cel mai bine vandut din categoria "Digital" datorita performantelor sale si a unui raport pret/calitate foarte greu de egalat de concurenta. Performantele audio sunt spectaculoase fata de CD player-ele concurentei ce au aceleasi functiuni si sunt furnizate de marcile obisnuite sa vanda produse audio din categoria retail si chiar High-End. Politica de upgrade a producatorului il transforma intr-un companion pe termen lung al celui care il va achizitiona, transformand costul achizitiei acestui produs intr-o veritabila investitie.

Design-ul clasic si linia sobra il recomanda prin excelenta in interioarele atat clasice cat si moderne. Combinatia realizata de cutia neagra, panoul frontal dintr-un plastic acrilic transparent finisat extraordinar, deschiderea pe orizontala prin culisare a usitei pentru CD, apoi auriul elementelor de comanda manuale si albastrul elementelor de afisare il fac spectaculos atat pe lumina, dar mai ales pe intuneric, conferind spatiului in care instalat o deosebita distinctie si o eleganta de un rafinament aparte, dupa cum se poate observa si din fotografia de mai sus. Acest produs a devenit o legenda atat datorita constructiei sale si performantelor, cat si a modului cum se impune in spatiul pe care il imparte cu proprietarul camerei de auditie ... aratandu-i acestuia ca muzica intradevar conteaza pentru acesta, dupa cum sugereaza logo-ul ELECTROCOMPANIET.

Selectia functiunilor de baza se poate face manual (PLAY, STOP, FW), folosind cele patru butoane de navigare aflate in dreapta panoului frontal, sau din telecomanda cu IR. Numarul pistei si timpul sunt afisate in partea stanga a panoului frontal, pe ecranul de culoare albastra. De remarcat cele doua iesiri, una asimetrica (RCA) si una balansata (XLR), care sunt compatibile cu orice amplificator de putere integrat, sau preamplificator.

Elemente constructive si de design mecanic:
Filozofia constructiva a partii mecanice a acestui CD player este inspirata de principiile constructive folosite la pick-up-urile High-End. Creatorul acestui produs legendar, Per Abrahamsen, considera ca in principiu nu trebuie sa existe nici o diferenta intre principiile constructive ale unui pick-up si ale unui CD player, justificand ca amandoua sistemele de redare constau intr-un motor, un dispozitiv de prindere al discului si un brat pentru traductor, respectiv cititorul optic. Prin aceasta analogie, Per Abrahamsen incearca sa-si explice principiul, demonstrand ca abordarea fenomenelor de vibratii mecanice ale bratului pe care se afla instalata doza pick-up-ului isi afla o corespondenta si la CD playere, in sensul vibratiilor cititorului optic care se deplaseaza tot pe un brat mecanic. Astfel, pentru a reduce sau a anula rezonantele mecanice nedorite ce ar fii putut influenta dedorit performantele acustice, ELECTROCOMPANIET a dezvoltat un sistem patentat de anulare a vibratiilor. Acest filtrul mecanic a fost ajustat in mai multe etape in urma multiplelor teste realizate cu un colectiv mixt de ingineri de sunet, instrumentisti si acusticieni. Acest filtrul mecanic impiedica vibratiile componentelor interne si externe care intra in ansamblul de sustinere a cititorului optic/emitator laser, conducand la o reproducere net superioara a pasajelor cu bass puternic, un sunet de o calitate exceptionala, precizie in zona frecventelor medii si inalte, o rezolutie marita a pasajelor de nivel mic si o dinamica care iti taie rasuflarea.

De ce are un sunet atat de natural acest CD player, denumit EMC 1?
In afara mecanicii foarte performante, EMC 1 a fost lansat inca din 1999 cu un subansamblu de conversie analog digitala cu rata de esantionare de 96 kHz pe 24 biti cu design simetric/balansat si cu circuite de filtrare audio a produselor armonice rezultate din conversia informatiei digitale in semnal audio/analogic, detalii tehnice ce reprezinta un sectret bine pastrat de ELECTROCOMPANIET. Dupa ce timp de 14 luni EMC 1 realizase o bresa in piata de High-End cu acest produs, Per Abrahamsen vine cu lovitura de gratie pentru concurenta, punand in fabricatie in anul 2001 un EMC 1AUP ce se bazeaza de aceasta data pe un convertor analog digital (DAC) upsampler cu o frecventa de esantionare de 192kHz pe 24 biti. Desigur, in urmatoarele luni a fost disponibil si subansamblul de upgrade pentru detinatorii de EMC 1. In esenta, acest nou subansamblu de 192 kHz pe 24 biti accepta o informatie in format digital provenita de la CD-ul audio de 16 biti, acesta fiind formatul obisnuit al unui CD de muzica, pentru a face ulterior o reconversie pana la o informatie pe 24 biti. Avantajele acestui procedeu si caracteristica de redare sunt zdrobitoare pentru concurenta si extraordinare ca valoare adaugata produsului, deoarece: 1. - conducea la cresterea dinamicii cu 10 dB (adica de 10 ori in putere audio, sau in dinamica si de 3 ori in tensiune); 2. - determina atenuarea semnificativa a zgomotului de fond; 3. - conducea la imbunatatirea semnificativa a detaliilor de nivel redus a pasajelor muzicale.

Prin ce este superioara aceasta solutie constructiva promovata de Per Abrahamsen fata de concurenta?
Utilizarea acestei frecvente de esantionare foarte ridicate si design-ul simetric/balansat ce are ca efect benefic anularea zgomotului de fond si permite transferul intregului spectru muzical cu 2 octave mai sus in frecventa fata de frecventa de esantionare de 44.1 kHz utilizata in orice CD player obisnuit din clasa retail. Rezultatul este remarcabil, permitand imbunatatirea cu 6dB a caracteristicii globale de transfer fata de utilizatorii de DAC-uri de 44.1 kHz si cu 3dB fata de varianta anterioara EMC 1 ce folosea DAC-ul de 96kHz si 24 biti.

Mentinand principiile constructive ce se regasesc la toate produsele sale, ELECTROCOMPANIET se foloseste tot de conceptul de sursa de alimentare FTT, cu avantajul ca acest tip de sursa de tensiune analogica este capabila de a livra etajelor audio de amplificare de doua ori mai mult curent, fiind in masura sa asigure un regim dinamic de exceptie. EMC 1AUP functioneaza stabil atat mecanic, termic cat si electronic pe o perioada foarte indelungata de timp, performante ce nu se regasesc la produsele din categria retail, categorie mereu dominata de un fashion excesiv si efemer si un raport calitate pret defavorabil pentru clientul neavizat.

AUDIOTEHNIC Impex recomanda acest CD player audiofililor, studiourilor de inregistrari, instrumentistilor si tuturor celor care doresc sa aiba un sistem de reproducere a CD-urilor cu adevarat High-End.

Diferite publicatii de profil din intreaga lume au analizat performantele acestui CD player. Acestea se pot citi in original accesand link-ul :


http://www.electrocompaniet.com/products/digital/emc1-up.html

Referinte suplimentare :  1 ; 2 ; 3


 
Date tehnice top

Line section
Single ended gain 1.6X (4dB)
Balanced gain 3.2X (10dB)
THD (1V out, 1KHz) < 0,002%
Maximum output (Balanced) > 14V RMS
Channel separation
(1V out, 1KHz) > 90 dB
Equivalent input noise 4ÁV
Digital section
Latest version of Phillips CD PRO Top loading drive unit
24 Bit upsampler 192KHz DAC
Digital out RCA/XLR
Other
True balanced system
Mechanical filter which cancels acoustic/mechanical vibrations preventing the laser pick-up from receiving unwanted signals
FTT Power supply
Fully remote (no volume control)
Power consumption
(no load or signal) 23 W
Dimensions
Width 483 mm / 19 inches
Depth 440 mm / 17.3 inches
Height 115mm / 4.5 inches
Weight 20Kg / 44 lbs.
 

 
Review top

ELECTROCOMPANIET EMC1 CD PLAYER
Satisfactie muzicala

"Arunca-ti CD playerul acum, inainte sa devina o epava" m-a sfatuit directorul unei companii de succes de produse analogice si digitale. De fapt, noul model digital pe care l-a impus spre lansare era doar la cateva luni distanta de a fi ferm stabilit ca etalon al urmatorului mileniu.Dar eu sunt sceptic ca multi-mega-nationalele corporatii si subsidiarele lor ar putea face ceva intr-un scurt timp pentru a ma face sa nu mai fiu atras de CD playerul meu.
Intre timp cateva terminale audio-digitale si CD-playere au trecut prin sistemul meu, inclusiv piese cum ar fi Linn, Wadia si, mai recent, prima aparitie a lui ELECTROCOMPANIET in lumea digitala - CD playere EMC1. In multe privinte, ELECTROCOMPANIET este un produs de tranzitie intre vechea si noua lume digitala, in masura sa-i satisfaca pe cei care vor un sunet mai bun de la colectia lor de CD-uri. Cd-playerul EMC1 este in fruntea unei viitoare generatii de Cd-playere care incorporeaza echipament superior pentru a imbunatati sunetul discurilor digitale conventionale 16 biti/44.1 kHz.

Obsesia

Era in mijlocul unei scene rock norvegiene, la sfarsitul anilor 60, cand chitaristul Per Abrahamsen a fost primul care a introdus ultima noutate in materie-amplificatoare bazate pe tranzistori. Si nu a fost dragoste la prima auditie: Abrahamsen a gasit aceasta noua tehnologie sunand stralucitor si aspru, parasind de viata si suflet dragul lui TUBE. Nefiind niciodata teribil de preocupat de notiunea tehnologiei de dragul tehnologiei, Abrahamsen a devenit dintr-o data preocupat sa afle de ce tranzistorii, in ciuda masurarii distorsiunilor, scad atunci cand ajung la muzicalitate.
Obsesia lui Abrahamsen l-a dus la Matti Ottala, un om de stiinta finlandez, convins ca muzicalitatea tranzistorilor era direct legata de distorsiunea intermodulata TIM. Ghidat de teoriile controversate ale lui Ottala, Abrahamsen, a inceput sa caute modalitati de a face tehnologia tranzistorului mai muzicala. Din aceasta munca, ELECTROCOMPANIET a fost infiintata in 1972 si, de atunci, a evoluat intr-o companie audio formidabila, cu 30 angajati full-time si vanzari anuale de 10 milioane USD.

Detalii, detalii, detalii

EMC1 este o bijuterie frumos construita si de stil.Deoarece camera mea de zi imi serveste si drept camera de auditie, sunt foarte preocupat de cum arata echipamentul meu. EMC1 este impunator, cu fata plata acrilica, cu butoane netede, aurite, asezate in manuchi, da un look bogat, superior, ce completeaza bine decorul meu. Un E stilizat, albastru stralucitor in aprtea de sus, mareste frumusetea, ca si mandria proprietarului.
Din pacate, acest nivel de rafinament estetic si atentie pentru detaliu este foarte rar la alte produse, la acelasi pret.
Alt exemplu in atentia ELECTROCOMPANIET pentru cel mai mic detaliu este fetru negru adeziv ce poate fi atasat deasupra CD-playerului. Cand discurile sunt schimbate, aceasta aparatoare protejeaza suprafata unitatii impotriva zgarieturilor. Cum incarcarea pe deasupra este o operatie manuala si sistemul de transport este pe role de Teflon pe sine metalice, este bine din punct de vedere tehnic, cu o miscare fina si, nu mai putina bucurie de operare. Partea din spate are iesirile atat balansate, cat si single, impreuna cu o iesire digitala.

Motivatia alegerii

Nebun dupa Linn Sondek CD12 - un adevarat CD-player revelator, daca nu chiar o marca in high-end audio, eram inclinat spre abandonare.
Desi este adevarat ca CD playback normal 16 biti/44.1 kHz a parcurs un drum lung, mai ales in palyere oferite la un pret mai mic de catre fabrici desavarsite, am ramas relativ neimpresionat.
Bucatica cu bucatica a fost indepartat cu atentie spectrul muzical, lasand o dulce licarire, o impresie muzicala dulce. Ironic, aceasta legatura ma conduce la singurul meu criticism real al lui EMC1. Ascultand Temptation de Roseanne Cash, am aflat ca vocea si pianul lui Cash sunt portretizate cu acuratete timbrala si frumusete, chiar daca imaginatia este putin luminoasa. Nu vaga sau imprecisa, doar lipsind putin tridimensionalitatea si deplina masura a rezolutiei oferite de Linn CD12. Pentru a ma asigura ca aceasta nu era o anomalie relativa la raspunsul frecventei, mi-am fixat privirile pe spectrul bass sa vad daca aceasta caracteristica se extinde si la o frecventa joasa. Am pus "Raspberry Jam Delta-V" de Joe Satriani - Crystal Planet, care ofera bass jos. EMC1 pare sa reduca foarte usor densitatea si impactul basului, furand dinamicile extensiei si accentuand sensul muzicii de la bass mediu in jos.
Comparativ cu California Audio Labs 24/96 CL20 DVD palyer, EMC1 era clar superior in fiecare domeniu.
Pentru inceput am experimentat cu diferite cabluri interconectate intre EMC1 si amplificator Rowland. Mai intai am facut interconectari cu Nordost Quatrofil. Cablul Nordost ofera viteza remarcabila si rezolutie cand era combinat cu EMC1. Dar, cum sistemul meu tinde sa fie putin lenes la sunet, am preferat Nordost Red Down, putin mai ieftin, ce parea sa netezeasca trecerea si sa ajute gama superioara. In ultima instanta, pentru acest scop, m-am decis la Transparent Audio Reference XL cu interconectari balansate. Pe cat de departe merg aceste interconectari, ele asigura sunet bun din fiecare punct.
Am fost surprins de performanta lui EMC1. Din momentul in care playerul a inceput sa cante, era o liniaritate in sunetul ELECTROCOMPANIET. o puritate a timbrului si nici una din distorsiunile digitale obisnuite. Chiar si dupa 6 luni de auditie, competenta deplina a lui EMC1 este vizibila de fiecare data cand apasam Play.
In timp ce suportul digital scoate un prost sunet de redare, EMC1 m-a intampinat cu un sunet deosebit chiar de la prima nota. Secretul redarii muzicale ale lui EMC1 sta in prezentarea armonica superioara. In loc sa aibe armonicele distorsionate, instrumentele acustice au intrat foarte natural si fara distorsiuni semnificative. Viorile si violoncelele, acompaniind cantecul lui Pepe Romero la Giuliani's Concertul Guitar, a avut o deschidere frumoasa si calitativa, punand in evidenta natura acustica a instrumentelor. Impreuna cu acea lipsa de digiti a venit o balanta tonala care nu era nici intunecata, nici stralucitoare - EMC1 suna foarte neutru.
Desi este foarte la indemana - tonal. playerul lasa loc unui usor tremur, dar acesta rar a pus probleme serioase. Onestitatea armonica a lui EMC1 contribuie la abilitatea acestuia de a reda ton color al instrumentelor - un lucru rar auzit cu echipament digital, mai ales la pret. Abilitatea lui EMC1 de a reda clar vocea lui Cash, cu caldura sa, prospetimea si textura, a facut din auditie o adevarata experienta ce te implica pe deplin.

Marci si preturi

Regia sunetului este una din puterile lui EMC1. Imaginile au fost aduse mai departe fara o atingere in sensul preiorativ.Rapiditatea impactului instrumentului si sensul "aerului" impartit intre mine si instrumente era in 24/96 experiente.De la opere clasice de scara larga, pana la stadiul larg, imaginar al Metodei Cristal, EMC1 era capabil sa scoata toate firele individuale din tapiseria sonica cu bine definit sens al spatiului, fie ca era real sau sporit via studio. La acest pret era o mica indoiala privind diferenta calitativa dintre cartea rosie standard 44.1 kHz Cd si 24/96 DAC si tehnologia neaprobata indepartata din EMC1.
Dinamic, am descoperit ca EMC1 este foarte incisiv.
EMC1 s-a dovedit a fi propulsiv si mladios, niciodata sunand restrans, incet sau greoi.Aratandu-si puterea in dinamici la nivel micro si macro, EMC1 "citeste" in jazz favoriti ca: The Wrong Blues de Keith Jarett-Trio Standard Live (1317). EMC1 a relevat miscarile dinamice si complexe ritmic ale lui Jarett, permitand muzicii sa scada si sa scurga fara efort. Am inchis ochii si m-am leganat cu muzica.
In mod special macrodinamicile sunt bine capturate de EMC1, avand compresie fara efort dublu. Concluzia: Scheherazade era o atingere nefortata, pierzand un grad de urgenta si drama. Apoi, din nou, acest neajuns a fost relevat doar dupa compararea lui EMC1 cu alte CD playere scumpe.

Aranjarea sunetului

Cred ca nu-l pot invinui pe prietenul meu de inregistrari pentru ca a fost putin zelos cu promisiunea unui digital superior. Cu propria lui agenda alaturi, tehnologia este intr-adevar o miscare semnificativa in directia realismului muzical.Sunt de acord si cat mai curand posibil. Dar acum, cand mai avem putin pana la noul mileniu, nu vad nici o dovada ca suntem aproape de realizarea acestei promisiuni. Intre timp, un CD player la fel de satisfacator muzical ca si EMC1 nu ar trebui sa fie lasat sa astepte.
EMC1 este unul dintre cele mai echilibrate, muzicale si implicand produse digitale pe care le-am auzit vreodata.
Disc dupa disc, luna dupa luna, EMC1 nu a incetat niciodata in a ma impresiona cu capturarea completa, minunata a unui larg gen muzical. Deschis, aerisit si usor, EMC1 cu 24 bit/96 kHz este un produs ce poate fi bine apreciat pe viitor, indiferent de ce tehnologie va aduce viitorul.

Detalii tehnice

Ridica capacul Cd playerului EMC1 si vei gasi unitatea clar divizata in trei sectii separate. Partea din stanga adaposteste circuitul digital, cea din mijloc contine mecanismul de miscare si cea din dreapta contine sectiunea analogica.Sectiunea analogica a EMC1 incorporeaza ultima aparitie a ELECTROCOMPANIET in ceea ce priveste design-ul circuitelor simetrice. In EMC1 sunt 4 FTT separate, furnizori de putere pentru circuitul analogic si digital, transport si display. Derivat din companie cu amplificari de putere FTT furnizorul de putere este capabil sa furnizeze de 2 ori mai mult curent decat cele conventionale.
Desi Per Abrahamsen a spus ca EMC1 foloseste 24 biti/96 kHz DACs nu a fost niciodata clar privind tipul specific de filtrare sau implementare a sa. El a spus, prin surprinderea mea, ca DAC nu era exotic ci doar un mecanism mai ieftin. Abrahamsen a adaugat ca DAC folosit de EMC1 era de departe mai ieftin decat cele tipice gasite in multe CD playere high-end americane. A accentuat ca nu e vorba de costul lui DAC, ci de felul de folosire a mecanismului. De exemplu, EMC1 foloseste DAC cu output balansat( care nu necesita un capacitor in drumul semnalului) pentru a reduce volumul zgomotului. Cat despre avantajele teoretice ale procesarii digitale 24 bit/96 kHz, Abrahamsen simtea ca are mai mult de-a face cu filtrarea frecventei inalte extinse decat cu rata inalta a bit-ului.
EMC este un acronim pentru patentul ELECTROCOMPANIET - Sistem de Anulare electro-mecanic - si nu e de mirare ca izolarea mecanica este o parte cruciala a sunetului si a designului lui EMC1. Abrahamsen spunea ca izolarea mecanica e la fel de importanta la CD playere ca si la pick-up-ul analog. El a subliniat ca transporturile digitale playback sunt chiar mai susceptibile la efecte determinate ale zgomotului de motor din cauza vitezei de rotatie a discului de argint.Aceste vibratii pot conduce la frecvente scazute alaturi de erori si suprasolicitare la circuitul de corectare al erorilor.
Pentru a combate aceste vibratii, Abrahamsen a decis sa sustina imunitatea transportului la baza si vibratiile generate interne adaugand 16 pound in greutate la stratul de otel.Potrivit lui Abrahamsen aceasta greutate si modificarea umezelii fac sa scada semnificativ erorile si suprasolicitarea mai sus mentionate.
Desi aceste concepte de izolare mecanica sunt cu greu revolutionare, Abrahamsen le-a adus mai departe, drept inainte, design digital care produce un sunet unic, nedigital, fara non-sens.

Review de Gregory Petan

"Ultimate Audio" 2000