Prezentare top

ECD 1A
La inceputul anilor 2000, ELECTROCOMPANIET, dar si alti producatori de echipamente High-End se aflau intr-o mare dilema, nestiind care format digital va avea intaietate pe termen mediu si lung in aparenta competitie din clasa High-End dintre formatul CD versus formatul SACD. Deoarece formatul SACD nu era inca suficient reprezentat tehnic si nici casele de discuri nu foloseau cele doua formate in mod curent, formatul CD fiind cel mai utilizat, ELECTROCOMPANIET hotaraste in 2001 sa faca oficiala actualizarea performantele legendarul sau CD player EMC 1, la care lucra deja din 2000, pentru simplul motiv ca un sistem CD cu un sunet adevarat bun va supravietui pentru multi ani. Viziunea ELECTROCOMPANIET s-a dovedit exacta, inclusiv in 2006 formatul CD fiind cel mai bine vandut format, iar EMC 1AUP fiind inca unul dintre cele mai bune produse de pe piata de High-End. Astfel se justifica si produsul lansat in 2002, ECD 1 care vine in intampinarea iubitorilor de muzica ca un upgrade la CD player-ul existent. Cui este adresat? ... celor care vor dori sa-si pastreze vechiul CD player pentru un anumit motiv, de exemplu sa-si asculte colectia proprie de CD-uri, sau pentru cei care doresc sa astepte un nou format ce va trebui sa-si demonstreze capabilitatile de sunet superioare formatului actual. Avantajele utilizarii lui ECD 1 in orice configuratie stereofonica sunt urmatoarele: interconectand acest ECD 1 intre CD player-ul si amplificatorul Dvs. de putere cu cablurile necesare se va obtine un sunet de clasa High-End, toate acestea pentru un pret cam de 2 - 3 ori mic decat va costa achizitia unui CD player din clasa High-End.

Ce este si ce face de fapt aceasta cutie minune, denumita ECD 1?
ECD1 este un convertor analog digital (DAC) cu o frecventa de esantionare de 192kHz pe 24 biti care accepta o informatie in format digital la intrare pe 16 biti, acesta fiind formatul obisnuit al unui CD de muzica, pentru a face ulterior o reconversie pana la o informatie pe 24 biti. Avantajele acestui procedeu sunt: 1. - cresterea dinamicii cu 10 dB (adica de 10 ori in putere audio); 2. - atenuarea semnificativa a zgomotului de fond; 3.- imbunatatirea semnificativa a detaliilor pasajelor muzicale.

Convertorul analog digital utilizat in ECD 1 de catre ELECTROCOMPANIET este de fapt acelasi subansablu instalat in legendarul CD player EMC 1AUP incepand cu 2001, pastrand aceeasi frecventa de esantionare de 192 kHz. Utilizarea acestei frecvente de esantionare foarte ridicate si design-ul simetric/balansat ce are ca efect benefic anularea zgomotului de fond si permite transferul intregului spectru muzical cu 2 octave mai sus in frecventa fata de frecventa de esantionare de 44.1 kHz utilizata in orice CD player obisnuite din clasa retail. Rezultatul este remarcabil, permitand imbunatatirea cu 6dB a caracteristicii globale de transfer. Pentru utilizatorul de rand, diferenta in calitatea redarii sunetului folosind un cititor optic obisnuit interconectat cu un DAC de 44.1 kHz si acelasi cititor optic interconectat cu ECD 1 este semnificativa in favoarea ultimei variante, ansamblul rezultat indeplinind cu brio cerintele clasei High-End din care face parte. Publicatiile de profil coteaza produsul ECD 1 ca fiind unul dintre cele mai bune din aceasta categorie de produse, dupa masuratorile si aprecierile reputatei reviste StereoPlay din Germania, studiu realizat in 2004, ce se poate lectura in original accesand urmatorul link:

http://www.electrocompaniet.com/products/digital/ecd1.html


ECD 1 are patru intrari in urmatoarele standarde de conectare: AES/EBU, RCA si TOSLINK. De asemenea mai are doua iesiri digitale pentru conectare la un receiver multichannel cu mai multe canale, in formate TOSLINK (optic) si RCA, inclusiv doua iesiri audio simetrice balasate (XLR) si doua asimetrice (RCA) pentru formatul stereofonic High-End.


AUDIOTEHNIC Impex va recomanda sa utilizati acest produs atat in configuratiile "low cost", alaturi de amplificatorul integrat ECI3A pentru constructia unui sistem High-End de inceput, cat si pentru actualizarea sunetului unui CD player cu o mecanica de calitate care isi poate continua astfel serviciul in instalatia Dvs. stereo, beneficiind de calitatile superioare ale acestui produs ELECTROCOMPANIET si de obtinerea unui sunet High-End la pretul acestui echipament. Simplitatea interconectarii si adaptarea la orice mecanica de CD/DVD si compatibilitatea cu absolut orice amplificator de putere constituie tot atatea motive pentru a ne contacta in vederea obtinerii unei consultatii gratuite privind imbunatatirea performantelor sistemului Dvs. stereo.

REFERINTE: 1 ; 2 ; 3


 
Date tehnice top

Toate masuratorile sint efectuate la 120V/240V//50Hz/60Hz
Analog stage
Output level(unbalanced) 1,6 V
Output level(balanced) 3,2 V
Gain(unbalanced) 1,6x(4dB)
Gain(balanced) 3,2x(10dB)
Maximum output(balanced) >14 V RMS
THD(1 V out, 1 Khz) <0,002 %
Channel separation(1 V out, 1 kHz) >90 dB
Equivalent input noise 4 uV
Analog filter(-3 dB) 75 kHz
Output impedance 100 Ohm
Digital stage
Dig. inputs XLR-AES/EBU, RCA,OPTICAL TOSLINK
Dig. outputs RCA,OPTICAL TOSLINK
Signal to noise 100 dB
Dynamic range 100 dB
THD -100 dB
Frequency response 20Hz - 20 kHz
Input / Output impedance(fixed) 75 Ohm
Sampling frequency in 32 - 96 kHz
Power consumption
(no load or signal) 15 W
Dimensions
Width 483 mm / 19 inches
Depth 255 mm / 10 inches
Height 83 mm / 3.2 inches
Weight 5 kg. / 11 lbs.